Lucruri pe care nu le stiati despre YouTube

Internet

Written by:

Milioane de utilizatori ai internetului viziteaza zilnic site-ul YouTube, dar probabil putini sunt cei care cunosc detalii concrete despre celebra platforma media. De nou? ani in sfera lumii virtuale, YouTube reprezinta pentru majoritatea, un mijloc optim de vizionare a materialelor video si de (auto-)promovare prin intermediul videoclipurilor. Cunoastem asadar, ce implica YouTube la baza, dar ar fi si mai interesant sa aflam alte amanunte si curiozitati legate de acest website de video-sharing.

15 lucruri pe care nu le stiati despre YouTube

1. Se spune ca initial, YouTube a fost creat ca site de matrimoniale, numindu-se “Tune In Hook Up”. Ins? fondatorii Chad Hurley, Steve Chen, si Jawed Karim au renuntat rapid la idee.

2. Ideea de a crea o platforma dedicata exclusiv continutului video, are ca punct de pornire un incident de la celebrul eveniment american, Super Bowl XXXVIII din 2004, in care a fost implicata cantareata Janet Jackson. Aceasta si-a etalat din greseala o parte din san, lucru care a starnit curiozitatea multora.

Jawed Karim a constatat dificultatea de localizare pe internet a respectivului moment, lucru care l-a inspirat in crearea YouTube. In plus, ceilalti doi fondatori, Chad Hurley si Steve Chen, au constatat ca video-sharing-ul prin e-mail este foarte greoi, prin urmare, era nevoie de ceva mai mult.

3. Numele domeniului a fost inregistrat pe YouTube.com, pe data de 14 februarie 2005. Acest lucru a cauzat o serie de divergente cu ”Universal Tube & Rollform Equipment”, companie a carui nume de domeniu era ”utube.com”. Compania a dat in judecata YouTube, pe motiv ca i-a fost afectata afacerea datorita confuziei ortografice, dar fara succes.

4. Youtube este disponibil n 61 de limbi si 73 de state.

5. Google a cumparat YouTube in 2006, cu 1, 65 de miliarde de dolari.

6. V-ati întrebat vreodata care este primul material video incarcat pe YouTube? Videoclipul se numeste “Me at the zoo”, a fost postat pe 23 aprilie 2005, are o durat de 18 secunde si a adunat pana in prezent, 15.507.334 vizualizari. Protagonistul este Jawed Karim, unul din fondatorii YouTube, care se afla in incinta unei gradini zoologice.

7. Cel mai lung videoclip de pe YouTube dureaza 48 de ore (!), dar asta e singurul aspect care il face popular.

8. Cele mai accesate videoclipuri sunt cele din categoria “how to”.

9. 10% din continutul de pe YouTube este disponibil în HD, fiind site-ul cu cel mai mult continut HD, din categoria sa.

10. Regina Angliei a lansat canalul ”The Royal Channel” in anul 2007, iar din 2009, Congresul SUA si presedintele Barack Obama, au propriile canale YouTube.

11. Inginerul Peter Bradshaw, a anuntat in 2009 ca utilizatorii YouTube vor putea viziona inclusiv filmulete 3D, cu ajutorul ochelarilor ce furnizeaza acest efect.

12. Incepand cu anul 2008, YouTube isi surprinde utilizatorii in fiecare an de 1 Aprilie, cu cate o farsa. Prima glumita redirectiona toti vizitatorii care incercau sa vizioneze un material, catre videoclipul “Never Gonna Give You Up” al lui Rick Astley.

13. 80% din vizualizarile de pe YouTube sunt din afara SUA.

14. Conform statisticilor, utilizatorii YouTube au intre 18 si 54 de ani.

15. YouTube a fost cenzurat definitiv sau pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp, in 22 de state, inclusiv SUA.

6 Replies to “Lucruri pe care nu le stiati despre YouTube”

  1. axasport says:

    Pentru ce o fi fost initial creat habar nu aveam, dar acum nu cred ca exista utiliazator de net, care sa nu fi accesat odata site-ul…impreuna cu facebook -ul cred ca sunt cele mai frecventate…

  2. Refu says:

    Ce lovitura a dat Google cand a cumparat Youtube, suma de 1,65 miliarde e o nimica toata pentru ei acum.

  3. Velix says:

    Youtube va detine monopolul la video streaming mult timp de acum incolo..

  4. Imi place articolul , nu am mai gasit informatiile astea despre Youtube pana acum 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.