Moneda Bitcoin un sistem de plata al viitorului

InternetUncategorized

Written by:

De-a lungul anilor, utilizatorii de Internet au incercat metode alternative de finantare ale proiectelor sau noi modalitati de a plati pentru servicii. Astfel de incercari au pus insasi bazele monedelor virtuale derivate. Banii in esenta au valoare doar atunci cand le este atribuita in mod unanim valabil si acceptat. Astfel, un sistem monetar virtual poate avea valoare in realitate atat timp cat cei care utilizeaza monedele si cei care ofera servicii in schimbul lor le atribuie o valoare concreta.

Daca ati auzit de Bitcoin este foarte probabil sa nu fi stiut de alte sisteme de plata precedente. Inca un exemplu mai nou al monedelor virtuale este Dogecoin, o moneda noua lansata la finele lui 2013. Aparuta mai in gluma mai in serios, Dogecoin si-a gasit si o utilitate concreta, finantarea echipei de bob a Jamaicai la jocurile olimpice de iarna de la Sochi in Rusia.

Clipboard01

Bitcoin este mult mai populara si mult mai veche, fiind fondata in 2009 de catre Satoshi Nakamoto. Aceasta moneda digitala este un sistem de palta eletronica, care provine de la un program cu sursa deschisa. In comparatie cu o moneda obisnuita care este emisa de la un sistem central, Bitcoin utilizeaza o baza de date distribuita pe retele peer-to-pper, care inventariaza tranzactiile. Prin criptografie, sistemul asigura ca Bitcoini nu pot fi cheltuiti intr-o tranzactie, de cel care ii detine, decat o singura data. Puteti transfera anonim aceste monede virtuale sau le puteti stoca pe laptop intr-un fisier similar cu un portofel. Daca doriti sa transferati Bitcoini altei persoane, puteti face asta daca aceasta are o adresa Bitcoin.

Avand in vedere ca moneda este transaferata si utilizata virtual si nu are o administrare centrala, valoarea aceasteia nu poate fi modificata de catre autoritati sau guvern , nu i se pot percepe taxe si nu i se poate aplica inflatia. Acest fenomen al criptomonedei a prins amploare si in luna februarie existau 12 milioane de Bitcoini care sunt estimati ca valoreaza nu mai putin de 7 miliarde de dolari.

Desi programul in sine este inca in stadiul beta de dezvoltare, se pot cumpara anumite bunuri curente precum masini uzate, contracte, servicii online si mai nou chiar si vacante. Puteti investi in Bitcoini, puteti schimba dolari, ruble sau euro in Bitcoini si invers cu ajutorul site-urilor de schimb. Daca in viata reala inflatia nu poate fi observata si controlata de omul de rand, in programul care genereaza si verifica tranzactiile Bitcoin, utilizatorii pot anticipa si limita inflatia.

Pentru a nu ajunge sa se devalorizeze la fel ca orice moneda reala a carei valoare scade o data ce este printata intr-un numar cat mai mare. Bitcoin este limitata la 21 de milioane. Astfel, in anii viitori numarul maxim de bitcoini va ajunge la 21 de milioane. Presupuse scenarii de esec ale cestei criptomonede implica o davalorizare a ei , succesiunea unei alte monede similare care ar putea fi considerata mai legitima, interventia guvernului asupra programului prin stoprarea sau aplicarea de taxe si inflatie asupra Bitcoinilor sau scaderea numarului de utilizatori care platesc pentru servicii si bunuri cu aceasta moneda virtuala.

5 Replies to “Moneda Bitcoin un sistem de plata al viitorului”

  1. Yamasha says:

    Bitcoin a explodat… m-am interesat si eu intr-o perioada sa vad cu ce se mananca, dar… m-am trezit prea tarziu!

    • Rosca Bogdan says:

      chiar a explodat. Am o colega de servici care “se ocupa” si cu bitcoin-uri 🙂 e mult de munca si bani de investit.dar niciodata nu se stie cand dai lovitura 🙂

  2. Acu vreo 4 ani cand am auzit prima data de BitCoin si era pretul mic, m-am apucat si eu de minat, dar placa video video nu mina destul si am renuntat. Acum ma gandesc ca daca nu renuntam… :))

  3. Octavian says:

    Eu cred ca este riscant…..ma batea si pe mine prostia intr-o perioada sa cumpar……dar na……..stiu si eu eu nprieten care a castigat ceva banuti…..a cumparat din gluma chiar cnad aprausera si acuma stiu ca 1 BC valoreaza cam 2000 de LEI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.