Muzeul judetean de istorie Brasov

Personale

Written by:

Casa Sfatului

casa sfatuluiAtestata documentar in anul 1420, ca sediu al breseli blanarilor, cladirea construita in mai multe etape de-a lungul secolelor XV-XVIII a adapostit vechea primarie a Brasovului, fiind cunoscuta in zilele noastre sub denumirea “Casa Sfatului”. Din punct de vedere arhitectural, interiorul este alcatuit din elemente stilistice apartinand goticului, renasterii si barocului.Turnul, construit in secolul al XVI-lea, avand o inaltime de aproximativ 35 de metri era folosit si ca turn de observatie, strajerii supravegheau zi si noapte orasul, anuntand prin sunete de trompeta (de aici denumirea de “Turnul trompetistilor”) scurgerea timpului, izbucnirea incendiilor sau venirea dusmanilor. Pe frontispiciul loggiei acestei cladiri poate fi admirata stema orasului – coroana asezata pe radacina unui copac – simbolizand importantul rol economic si politic pe care Brasovul l-a jucat pe parcursul Evului Mediu.

Expozitia muzeului este organizata in 17 sali cu 3334 piese expuse in 123 vitrine, structurata pe trei sectoare: arheologie (subsol), istorie medie (parter), istorie moderna (etaj).

LÓGGIA s.f. 1. Galerie exterioara incorporata unei cladiri, acoperita si deschisa catre exterior printrun sir de arcade sprijinite pe coloane sau pe stalpi. 2. Constructie de tipul loggiei (1), independenta sau apartinand parterului unei cladiri, servind si ca tribuna. ** Balcon marginit cu panouri, construit pentru a proteja incaperile de arsita. [Pr.: logia] Cuv. it.

FRONTISPÍCIU, frontispicii, s.n. 1. Partea superioara a fatadei principale a unui edificiu. 2. Prima pagina a unei carti,care, pe langa titlu, poarta adesea numele autorului, gravuri simbolizand cuprinsul lucrarii etc. ** Partea de sus depe prima pagina a unui ziar, cuprinzand titlul si unele indicatii.  Din fr. frontispice, lat. frontispicium.

Localizare
Piata Sfatului, 30, Brasov 500031
0268 419 078

One Reply to “Muzeul judetean de istorie Brasov”

  1. mona says:

    :d

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.