Inventia codului de Bare

Evenimente

Written by:

codbare Codurile de bare par un lucru normal in zilele noastre, sunt foarte des intalnite in mai toate magazinele si pe toate produsele.

Azi cand am vazut logo-ul google ( inventia codului de bare ) am intrat pe wikipedia sa vad si eu care e istoria acestuia.Pentru mine a fost chiar interesanta aceasta lectura asa ca o sa incerc sa punctez cele mai importante idei.

Bernard Silver impreuna cu Norman Joseph Woodland au fost initiatorii codului de bare.Acestia au primit o cerere de dezvoltare a unui sistem automat de recunoastere a produselor.

Initial, acestia s-au gandit sa foloseasca un tip de cerneala, care sub actiunea razelor ultraviolete va deveni stralucitoare.Cei doi au creat aparatul dar au intampinat probleme legate de instabilitatea cernelii, iar tiparirea era de asemea costisitoare.

Modelul de cod de bare realizat de Woodland si Silver la 7 octombrie 1952 a inceput sa fie folosit ca model general de indentificare a produselor.

In 1962 Silver moare la varsta de 38 de ani, inainte de a putea vedea utilizarea codurilor de bare in comert.In 1992 Woodland a fost distins cu “National Medal of Technology” (“Medalia national? a tehnologiei”) de catre presedintele Bush.

Codurile de bare au inceput sa fie folosite in comert numai dupa 1966.National Association of Food Chains ( Asociatia nationala a lanturilor alimentare ) a comandat unui producator un echipament ce permite citirea codului de bare pentru o evidenta si un inventar mult mai rapid al produselor.

In 1967 a fost instalat PRIMUL cititor de coduri de bare, la un magazin din Cincinnati.Codurile de bare erau reprezentate dupa modelul realizat de Woodland si Silver.La inceput codurile de bare nu erau lipite direct pe produse ci pe niste etichete pe care muncitorii le lipeau.

In iunie 1974 primul scaner UPC realizat de NCR Corporation (ce se numea pe atunci National Cash Register Co) a fost instalat la supermarket-ul Marsh din Troy, Ohio. Pe 26 iunie 1974 primul produs cu cod de bare a fost scanat si inregistrat. Produsul era un pachet de 10 lame de guma de mestecat Wrigley cu aroma de fructe. Produsul acesta nu a fost special realizat pentru a fi primul produs scanat, ci pur si simplu a fost o intamplare. Din pacate, istoria nu a pastrat si numele cumparatorului. Astazi pachetul de guma de mestecat este expus la “Smithsonian Institution’s National Museum of American History”.

Sursa : Wikipedia

4 Replies to “Inventia codului de Bare”

 1. rebiG says:

  foarte interesant! :> bravo pentru articol;)

 2. roscabgdn says:

  thx rebiG

 3. alisson says:

  mie-mi place logo-ul tau 😀 cu codul de bare 😛

 4. roscabgdn says:

  ms ms 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.