Optimizare wordpress – Inceputul

WordPress

Written by:

Au trecut doua saptamani de cand am lansat poll-ul  Ar fi utila o serie de articole despre optimizare wordpress? si am strans 16 voturi din care 14 erau pentru. Avand in vedere rezultatele am decis sa dau drumul acestui “serial”.

Inainte de a incepe sa vorbim despre optimizarea wordpress as vrea sa la murim niste lucruri de care ne vom folosi mai tarziu si anume fisierele unei theme wordpress si utilizarea lor.

Chiar daca themele pe care le folositi pe blogurile voastre au mai multe fisiere, doar doua sunt foarte importante : index.php si style.css.

1. index.php

Acest fisier este folosit ca default pentru a afisa ultimele posturi, categorii, arhive, taguri si altele in cazul in care nu sunt fisiere dedicate acestora.

2. front-page.php

Acesta este un fisier special care inlocuieste page.php in cazul in care folositi o pagina statica pentru prima pagina a blogului. Puteti seta acest lucru din Settings -> Reading.Daca nu aveti setata o astfel de pagina atunci se va folosi fisierul page.php.

3. home.php

Acest fisier va da forma blogului dumneavoastra. Cu ajutorul acestuia veti putea afisa ultimele posturi. In abesnta acestuia wordpress va folosi index.php

4. functions.php

Functions.php este optional. Dupa cum probabil ati ovservat multe theme nu includ acest fisier. Totusi prezenta lui este foarte benefica : veti putea folosi  functii in mai multe locuri din thema dumneavoastra. Daca thema dumneavoastra nu are un astfel de fisier puteti crea dumneavoastra unul.

5 page.php si single.php

Acestea au o importanta foarte mare. Page.php, cum va spuneam mai sus, este folosit pentru a afisa pagini statice iar single.php este folosit pentru a afisa posturi individuale.Prin intermediul single.php puteti customiza aspectul articolelor dumneavoastra.

6.header.php

In 99% din cazuri, fisierele header.php contin declaratii HTML cum ar fi : stylesheet, favicons, javascript. Fisierul este apelat prin functia <? php get_header() ?>

7. footer.php

Este folosit pentru a afisa informatii despre drepturile de autor, linkuri si de asemenea pentru a incarca fisierele javascript care necesita mai mult timp de incarcare (pentru ca se incarca ultima data si nu va afecta timpul de incarcare al intergii pagini). Fisierul este apelat prin functia <? php get_footer() ?>

8. sidebar.php

Aici veti afisa widget-uri, linkuri, bannere pe toate paginile blogului sau doar pe anumite pagini daca ati setat acest lucru.

9.comments.php

Prin intermediul acestui fisier sunt afisate comentariile de pe blog dar si formularul de comentarii.

10.author.php

Acest fisier afiseaza toate posturile scrise de un autor. Daca blogul dumneavoastra are mai multi autori, modificand acest fisier veti reusi sa creati template-uri diferite pentru fiecare autor.

11. category.php

Ca si fisierul precedent, category.php afiseaza toate posturile dintr-o categorie. Puteti edita acest fisier pentru a obtine un alt aspect pentru fiecare categorie.

12. search.php

Acest fisier este folosit pentru a afisa rezultatele cautarilor. Daca acest fisier nu exista atunci wordpress va folosi index.php.

13. 404.php

Acest fisier este optional. Mai nou tot mai multe theme au implementat acest fisier.Prin intermediul acestuia veti putea afisa o pagina de eroare in cazul in care articolul cautat nu este gasit.

Mai sunt si alte fisiere pe care le puteti gasi in themele dumneavoastra dar deocamdata le vom folosi mai mult pe acestea.

Daca aveti intrebari sau neclaritati nu ezitati sa intrebati.

Acest articol a fost inspirat dintr-un articol doitwithwp.com

5 Replies to “Optimizare wordpress – Inceputul”

  1. piticu says:

    cam greu…

  2. Dan says:

    Nu prea inteleg rolul articolului. Unde e optimizarea? Ai pus niste definitii care, sincer sa fiu, nu au vreun rost, avand in vedere ca numele fisierului spune tot.

    • roscabgdn says:

      Nu am spus ca asta e optimizarea. Faceam doar o scurta introducere pentru cei care nu stiu cum functioneaza o thema wordpress. Daca tu te pricepi nu inseamna ca toata lumea se pricepe.

  3. Petre says:

    Orice calatorie incepe cu primul pas si de multe ori acel pas e cel mai dificil de facut.
    Acum ca ai facut primul pas da-i inainte.

  4. Cristina says:

    Multumesc, pentru explicatii. Eu sunt la inceput si articolul este util pentru mine. Ma pun pe citit, poate reusesc si eu sa optimizez blogul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.